Doe mee met ons succesvolle T³ Europe Webinar Programma!

Posted 26 May 2020 by Ian Galloway

Sinds het begin van de corona-crisis biedt het T³ Europe lerarennetwerk webinars aan zodat leraren op afstand kunnen blijven werken aan hun professionele ontwikkeling. De gratis Engelstalige T³ Europe webinars worden gegeven door T³ leraren en helpen leraren onder andere om hun kennis van TI technologie te vergroten. De webinarserie heeft een goede start gemaakt. Sinds 2 april 2020 zijn diverse onderwerpen aan de orde geweest, zoals de fysica achter de wrijving, programmeren in Python en het ontwikkelen van STEM-onderwijs rondom duurzaamheid. Per sessie namen er gemiddeld 110 mensen deel.

Mooi STEM-project: gebruik van morsecode in de klas

Bijna 70 leraren volgden het webinar van Alexandre Gomes over een door hem ontwikkeld project met de TI-Rover. Een innovatief project waarbij leerlingen tekst vertalen naar morsecode. Vervolgens vertalen ze de morsecode naar tekst en sturen ze een lamp aan waarmee ze berichten naar de lichtsensor van de TI Rover zenden. "Een extra uitdaging daarbij is dat omgevingslicht verstorend werkt en leerlingen daar een oplossing voor moeten zoeken," zegt Alexandre. "Hoewel voertuigen in het echt natuurlijk nooit zo bestuurd worden, zijn de technische uitdagingen wel hetzelfde als in de echte wereld. Een programma schrijven, een zender en ontvanger definiëren, coderen, ontcijferen en kalibreren.”

Het morsecode-project bestaat uit 12 afzonderlijke activiteiten zodat alle leerlingen actief mee kunnen doen. Dit betekent dat al hun input nodig is, wat het teamwork stimuleert. De grootste uitdaging is om uit te vinden hoe ze lichtsignalen kunnen omzetten in informatie. Alexandre: “Dit is een echt STEM-project; leerlingen moeten op zoek naar een technische oplossing voor het probleem en daarbij programmeren en wiskunde combineren."

morse code

Het webinar True STEM project: using Morse code in class is hier terug te kijken

Webinars in het najaar

We hopen dat meer T3-leraren zich melden om een webinar te geven over hun eigen project of activiteit. U kunt uw ideeën of inzendingen sturen naar projectcoördinator Stephan Griebel (s-griebel@ti.com). In het najaar staan er al diverse webinars op de agenda. Hierbij komen bijvoorbeeld onderwerpen langs als programmeren in Python, muziek en STEM, digitale examens en widgets, energiemonitoring en De Herrnhuter Star. Genoeg afwisseling dus!

Kijk hier alle webinars terug, of zie welke nieuwe onderwerpen er op de agenda staan.